Powered By Blogger

7 Aralık 2019 Cumartesi

Piri Mehmet Paşa Camii

Cibali Mahallesi, Zeyrek Sarnıcı'nın Üst Kotunda bulunmaktadır. Cami, Yavuz Sultan Selim'e(1512-1520) ve Kanuni Sultan Süleyman'a (1520-1566)Sadrazamlık yapmış olan Karamani Piri Mehmet Paşa (H.940/M.1553) tarafından 1543 yılında yaptırılmış,1942 yılında da bakımsızlıktan yıkılmıştır. Caminin altında kâfiri kâgir mermer somaki direkler üzerine inşa edilmiş sarnıç bulunduğundan dolayı "Soğuk Kuyu Camii"adını almıştır.

 Cemaleddin İshak Karamani'nin müridleri için zaviye olarak yapıldığı ve onlardan sonra da medreseye çevrildiği de bildirilmektedir. Piri mehmet Paşa Devlet işlerinde tecrübeli, dini alanda ise şuurlu bir kişi idi. Bundan dolayı da birçok dini eserler bırakmıştır.Ayriyetten Konya'daki hayır ve ictimaî yardım müesseselerinden başka geniş Osmanlı ülkesinin bir çok yerlerinde birçok hayır eserleri ve bunları yaşatmak için de bir çok önemli kaynaklar tesis etmiştir. Piri mehmet Paşa'nın kabri Silivri'de yaptırmış olduğu caminin avlusunda bulunmaktadır. Şeyh Mehmet Emin Tokadi (1664-1745) Hazretlerinin Kabri ile, talebesi Mustakimzade Süleyman Efendi(1719-1787)'nin kabri caminin kabristanındadır. Cami, 2013 yılında mihrabı, minberi, kürsüsü, kadınlar mahfili ve tavanı aşap, çatısı kiremitle örtülü olarak yeniden yapılıp ibadete açılmışır. Osmanlı tarzındaki minaresi ise tek şerfelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DİZDARİYE CAMİİ

 Dizdariye Camii’nin kitabesinde yaptıran şahsın “Mehmet bin İbrahim es-Said el-Askeri” diye ismi yazılıdır. Bazı kayıtlarda bu isim “Dizdar...