Powered By Blogger

6 Aralık 2019 Cuma

Şehzade Camii

Şehzade cami, İstanbul'da Fatih ilçesinde Laleli semtinde bulunan ve Mimar Sinan'ın çıraklık eserim olarak nitelendirdiği bir camidir. Aynı zamanda Şehzadebaşı Cami ve Şehzade Mehmet Cami olarak ta bilinir. Cami Kanuni Sultan Süleyman tarafından 22 yaşındayken 1543 senesinde ölen oğlu Şehzade Mehmet adına yaptırılmıştır. Caminin yapımı 1543 ve 1548 yılları arasında tamamlanmıştır. Bu camide Sinan yarım kubbe sorununu ilk kez ele almış ve 4 yarım kubbeli bir yapı oluşturmuştur. Burada Rönesans dönemi mimarlarının hayallerini inşa etmiştir.

Kare plana sahip olan caminin üzeri yarım küre biçiminde büyük bir kubbe ile çevresinde 4 yarım kubbeyle örtülüdür. Dört köşesinde yarım küre ile dört küçük kubbe bulunmaktadır. 4 yarım kubbeyle desteklenmiş merkezi kubbeyle örtülüdür. Kare içine oturmuş haçvari plan Osmanlı mimarisinde gelişimin en son noktasıdır. İçeride sadece hünkarla müezzine birer tane küçük mahfil yerleştirilmiştir. Masif duvarlar kullanmak yerine, Osmanlı mimarisinde ilk defa dış mimaride revak kullanılması dikkat çekicidir. Minarelerde çok zarif bezemeyle donatılmıştır. Caminin dış avlusunda 6 kapı bulunur. Cümle kapısı duvarının iki tarafında bulunan çift şerefeli olan iki minare caminin en görkemli alanlarından kabul edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DİZDARİYE CAMİİ

 Dizdariye Camii’nin kitabesinde yaptıran şahsın “Mehmet bin İbrahim es-Said el-Askeri” diye ismi yazılıdır. Bazı kayıtlarda bu isim “Dizdar...