Powered By Blogger

9 Mart 2020 Pazartesi

KAPTAN PAŞA CAMİİ

Kaptan Paşa Camii veya Büyük iskele Camii; İstanbul Eyüp İskele Meydanında Haliçe cepheli 1577 tarihinde Hacı Mahmut Ağa tarafından inşa edilmiştir. Cami Eyüp Vapur iskelesi civarındadır. Eyüp İskelesi Caddesi ile Hünkar İskelesine giden caddenin kesiştiği yapı adasında Kızılmescit Sokağı karşısındadır. Bu bahsi geçen caddeler zaman içinde istimlak edildiği için yapı meydanda kalmıştır. 1819 tarihinde Cevri Usta tarafından yenilenen cami, son halini 1900 yılında devrin Kaptan-ı Derya’sı Hasan Hüsnü Paşa devrinde almıştır.

Caminin son şeklini inşa ettiren Hasan Hüsnü Paşa iki defa Bahriye nazırlığında bulunmuştur. 27 Ocak 1903 tarihinde vefat etmiştir. Türbesi Eyüp Boyacı sokaktadır. Fevkani usulde yapılmış olunan camiye iki taraflı merdiven ile çıkılmaktadır. Altında ve sağda ayna taşı üzerinde, su ayeti yazılı bir çeşme ile yanındaki iki dükkan vardır. Caminin ibadet yeri 2.katta bulunmaktadır. Minare sağdadır. Cami ve minare küfeki taşı ile kaplanmıştır. Ahşap Çatısı içten kubbelidir. Kare planlı olup, minaresi sağ köşe üzerindedir. Kubbe göbeğinde altın varakla yazılmış bir ayeti kerime bulunmaktadır. Kubbe ve etrafı nakışlarla bezenmiştir. Tavan bezemeleri eski konakları andırır. Eyüp’te bulunan camiler arasında en ferah ve aydınlık olanlardan biridir. Mihrabı niş şeklindedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DİZDARİYE CAMİİ

 Dizdariye Camii’nin kitabesinde yaptıran şahsın “Mehmet bin İbrahim es-Said el-Askeri” diye ismi yazılıdır. Bazı kayıtlarda bu isim “Dizdar...