Powered By Blogger

7 Mart 2020 Cumartesi

AŞÇIBAŞI AHMET AĞA CAMİİ

Cami, Otakçılarda, Aşhane Sokağı ile Aşçıbaşı Camii Sokağının birleştiği köşededir. Kare planlı mabet, yığma taştan olarak geçen asrın sonlarında yapılmıştır. Ahşap çatısı kiremit döşelidir. Mihrabı dışa taşmalıdır. Kadınlar mahfelinden yükselen dört ahşap sütun çatıya destek olmuştur. Sağ tarafındaki minaresi ince tuğladan yapılmış olup külahı kesme taştır. Camiin sol tarafındaki avlusunda çıkırıklı bir kuyu ve ufak abdest teknesi vardır. Mabedin arkasında ve ileride Aktürbe ve onun sol tarafında da meşhur Levni'nin kabri vardır. Aralık 1976'da taşı kırılmıştır. Zamanla harap olan cami, bir harabe haline gelmiş ve döşemeleri dahi çökmüş iken 1980 tarihinde aslına uygun bir şekilde yenilenmiştir.

Aşçıbaşı Camii’nin sol Duvarı’nın yanında, Aşhane Sokağı tarafında, dört köşe, büyük şahide vardır. Kitabesi silinmek üzeredir. Bu Zat’ın Nubbanu Sultan Cami'nin mütevellisi olup Üsküdar’daki camiini şimdiki şekliyle genişleten ve bu işi 1588 tarihinde yapan kimse olmalıdır. Aşçıbaşı Camii’nin kitabesi yoktur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DİZDARİYE CAMİİ

 Dizdariye Camii’nin kitabesinde yaptıran şahsın “Mehmet bin İbrahim es-Said el-Askeri” diye ismi yazılıdır. Bazı kayıtlarda bu isim “Dizdar...