Powered By Blogger

4 Mart 2020 Çarşamba

ARPACI HAYRETTİN CAMİİ

Arpacı Hayrettin Mescidi; İstanbul Surdışı Eyüp Çömlekçiler mahallesinde Abdurahman Şeref Bey Caddesi ile Arpacı Hayrettin Sokağı’nın kesiştiği yapı adasında inşa edilmiştir. Yapım tarihi belli değildir. Fatih Sultan Mehmet’in Arpacıbaşısı Hayrettin Efendi tarafından yaptırılmıştır. İstanbul’un fethi sırasında ordunun arpasını verdiği bilinmektedir. Mimar Sinan eserlerini gösteren Tezkiretül Ebniye’de bu yapı ile ilgili bilgi vardır.

 Arpacı Hayrettin Efendi’nin 1456 yılında vefat ettiği mezar taşından bilinmektedir. Mimar Sinan ile arasında yüz sene fark vardır. Bu durumda onun adına bu cami ya yeniden yapılmıştır veya tamir edilmiştir. Tavan yüksekliği az olan yapının mimari planı poligonaldir. Mabet ve minaresi tamamen ahşap olarak inşa edilmiştir. Caminin minaresi tam caminin köşesinde idi. Minare asmalıdır. Bu minare yıkılmıştır. Daha sonra yeniden minare yapılmıştır. Caminin kitabesi yoktur. Son yıllarda yapılan kötü yenilemelerden dolayı mescidin özgünlüğü kaybolmuştur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

DİZDARİYE CAMİİ

 Dizdariye Camii’nin kitabesinde yaptıran şahsın “Mehmet bin İbrahim es-Said el-Askeri” diye ismi yazılıdır. Bazı kayıtlarda bu isim “Dizdar...